Selecteer een pagina

De overdrachtsbelasting (OVB) kent een vrijstelling voor bepaalde jongeren. De woning mag dan niet meer waard zijn dan € 510.000. Maar pas op met woningen rond deze grens, want de fiscus is alert.

Vrijstelling overdrachtsbelasting (OVB). Als u een woning koopt, bent u in beginsel overdrachtsbelasting (OVB) verschuldigd. Het normale tarief bedraagt onder voorwaarden 2%, maar er bestaat een vrijstelling voor jongeren tot 35 jaar. Er geldt onder andere als voorwaarde dat er nog niet eerder van de vrijstelling gebruik is gemaakt en dat de woning niet meer waard is dan € 510.000 (2024). Bij woningen met een koopsom rond deze grens is het echter wel oppassen geblazen.

Wat is de waarde? Onlangs werd een woning gekocht waarvoor de koper € 395.000 had betaald. De grens voor de vrijstelling lag destijds op € 400.000, dus deed de koper een beroep op de vrijstelling. Helaas voor hem achtte de rechtbank Den Haag de vrijstelling niet van toepassing. Voor de woningfinanciering was namelijk een taxatie uitgevoerd, die uitkwam op een waarde van € 430.000. De taxatie was tot stand gekomen door de woning te vergelijken met soortgelijke woningen die verkocht waren. De rechtbank vond de waarde-afwijking te groot om eraan voorbij te gaan, zeker nu de taxatie enige maanden voor de verkoop was uitgevoerd en er sprake was van een stijgende woningmarkt. Bovendien was de woning zonder tussenkomst van makelaars verkocht, zodat voor de OVB uitgegaan werd van de taxatiewaarde.

Voor de OVB-vrijstelling is de werkelijke waarde van de woning bepalend en niet de koopsom. Ligt deze rond de grens, maak de waarde dan hard, bijvoorbeeld via een taxatie.