Per 1 januari 2025 gaat de belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. De staatssecretaris heeft in een Kamerbrief meer duidelijkheid gegeven.
Handhaving. Vanaf 1 januari 2025 kunt u als u een zzp’er inhuurt voor werk dat hij niet zelfstandig uitvoert, weer naheffingen en boetes krijgen. Een naheffingsaanslag kan tot maximaal vijf jaar terug worden opgelegd. De belastingdienst kan alleen met terugwerkende kracht corrigeren tot 1 januari 2025, de datum van de opheffing van het zogeheten ‘handhavingsmoratorium’.
Geen vergrijpboetes. Daarbij geldt een overgangsperiode van een jaar waarin u nog geen vergrijpboete krijgt als u kunt bewijzen dat u stappen zet tegen schijnzelfstandigheid. Er kunnen wel verzuimboetes worden opgelegd.
Geen nieuwe modelovereenkomsten. De belastingdienst keurt ook geen nieuwe modelovereenkomsten meer goed. Het gebruik van dergelijke modelovereenkomsten is volgens de belastingdienst niet langer houdbaar, omdat deze geen zekerheid vooraf kunnen geven over het werken buiten dienstverband. Dit hangt namelijk af van hoe er in de praktijk wordt gewerkt, niet van wat er in de overeenkomst staat.
Lopende modelovereenkomsten. De lopende modelovereenkomsten worden nog wel geëerbiedigd tot de einddatum van de overeenkomst. Meer informatie hierover vindt u op de website van de belastingdienst, zoekterm: werken met modelovereenkomsten. De modelovereenkomst biedt uiteraard alleen zekerheid als er door u en de zzp’er gewerkt wordt zoals beschreven in de overeenkomst.
Plan van aanpak. De overeenkomst van opdracht moet duidelijk de aard van de samenwerking en de zelfstandige positie van de zzp’er weergeven. De zzp’er moet zonder gezagsverhouding werken en mag niet dezelfde taken verrichten als andere werknemers binnen uw bedrijf.
Beoordeel of uw zzp’er ook echt functioneert als zelfstandig ondernemer. Leg uw bevindingen vast in een dossier. Pas de werkrelatie zo nodig aan.